Australisch onderzoek naar chronische vermoeidheid

Het volgende is een samenvatting van een studie die uitgevoerd werd door Shellie Gaskin als onderdeel van een afstudeeropdracht voor haar opleiding aan het “Academy of Natural Therapies”, in Perth (Australië).

Dit schrijft ze over de ziekte zelf: “Chronische Vermoeidheid Syndroom (CVS ) is de laatste naam die gegeven wordt aan een ziekte die leidt tot zware vermoeidheid en een aantal andere symptomen. De ziekte staat ook bekent als, of heeft veel gemeen met: Chronisch Epstein Barr Virus syndroom, Fibromyalgia, Yuppie griep, Post viral fatigue syndrome, Postinfectious neuromyasthenia, Chronic fatigue and immune dysfunction syndrome ( CFIDS ), IJsland ziekte. Symptomen zijn o.a. zware vermoeidheid, moeilijkheid met concentreren, hoofdpijn, pijnlijke keel, gevoelige lymfe klieren, spier pijnen, gewrichtspijnen, moeite met slapen, koorts, emotionele problemen, allergieën, buikpijnen, gewichtsverlies of –toename, uitslag, snelle hartslag, pijn op de borst, overmatig zweten (bv. ’s nachts)”. 

Resultaten van het behandelen van CVS patiënten met de Buteyko methode. De volgende verbeteringen werden er bereikt:

    vermoeidheid: -87%

    depressie: -70%

    gespannenheid: -66%

    gewrichtspijn: -66%

    slaapproblemen: -54%

    gezwollen lymfeklieren: -50%

    terugkerende koorts: -50%

    zwetend wakker worden: -75%

    allergieën: -66%

    spierpijnen: -60%

    hoofdpijnen: -50%

    gezwollen vingers: -50%


Deze gerapporteerde verbeteringen begonnen reeds op de eerste dag van de cursus.

Zij die na de cursus doorgingen met het doen van de ademhalingsoefeningen gedurende de aanbevolen periode van 10 - 12 weken rapporteerden een 100% reductie in vermoeidheid.

Reactie plaatsen