Eczeem & Buteyko

25 januari 2022

Buteyko's visie op eczeem

Volgens Buteyko houdt eczeem verband met chronische hyperventilatie. Het gevolg hiervan is dat je te veel koolzuurgas uit het bloed weghaalt. Dat heeft een aantal gevolgen voor je huid.


Allereerst kan het glad spierweefsel rond de haarvaten in je huid gaan verkrampen. De haarvaten worden nauwer, laten minder bloed door, en het gevolg is dat de huid minder voedingsstoffen, zoals water en vetten, krijgt.


Daarbij komt nog dat het hemoglobine, in het bloed dat door de huid stroomt, zuurstof (O2) moeilijker loslaat (het Bohr-effect). Dus je huidcellen ontvangen te weinig zuurstof, en kunnen minder goed energie produceren.


Tenslotte is het zo dat wanneer de concentratie koolzuurgas in het bloed afneemt, de concentratie histamine toeneemt. Hierdoor raakt het immuunsysteem in een staat van constante paniek en alertheid en gaat het reageren op allerlei (in wezen onschuldige) stofjes (die zo allergenen worden).


De Buteyko Methode en eczeem

Met de Buteyko Methode leert je rustiger te ademen. Zo bouw je weer koolzuurgas op in het bloed, waardoor het bloed beter gaat stromen en je huid beter gevoed wordt met water, zuurstof en vetten.


Eczeem en hoe de Buteyko Methode kan helpen


Bovendien zal de hoeveelheid histamine in het bloed sterk zal afnemen. Je immuunsysteem normaliseert en ziet niet meer van alles en nog wat als "indringer".


Mijn ervaring is dat eczeem hierdoor sterk kan verbeteren en uiteindelijk helemaal kan wegtrekken.


Maar de Buteyko Methode werkt bij eczeem meestal niet snel (er zijn uitzonderingen). Veel cursisten moeten hun Controle Pauze echt opbouwen tot boven de 25 wil men duidelijke resultaten gaan zien.

Uitspraken van cursisten met eczeem

"Ik ben erg blij met de Buteyko Methode. Het gaat steeds beter met de eczeem van mijn dochter".

Sandra (moeder van Helma, 10 jaar)


"Mijn neus zat voortdurend dicht, en mijn huid jeukte enorm. De huid van mijn vingers barstte en bloedde. Tegen de vierde dag van de cursus ging het zo goed met me dat het was alsof ik een stootkuur prednison gebruikt had. Ik kon het gras weer ruiken, en de jeuk verdween".

Dennis

Reactie plaatsen