Wat is hooikoorts?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts (of rhinitis) is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen. Mensen met hooikoorts reageren buitenproportioneel op onschuldige prikkels, zoals stuifmeel (pollen) van grassen, bomen of struiken.


Hooikoorts en de Buteyko Methode


Hooikoorts is niet gevaarlijk, maar kan erg vervelend zijn.

Buteyko's visie op hooikoorts

Volgens Buteyko kan hooikoorts alleen optreden bij mensen diete diep ademen. Hij ziet hooikoorts als "astma van de neus". Een diepe ademhaling stimuleert het ontstaan van hooikoorts op een aantal manieren.


(1) Allereerst gaat de neus dicht zitten in een poging de ademhaling af te remmen. Helaas is het zo dat veel mensen vervolgens door hun mond gaan ademen. Wat slecht is omdat dan koude, vervuilde en/of droge lucht rechtstreeks de longen in gaat.


(2) Verder verliezen mensen die diep ademen veel koolzuurgas. Een lage concentratie koolzuurgas in het bloed stimuleert de productie van histamine. Histamine wordt normaal gesproken door het immuunsysteem geproduceerd wanneer vreemde stoffen het lichaam binnendringen. Dit in een poging af te rekenen met deze "indringers". Maar nu wordt histamine geproduceerd terwijl er eigenlijk nog niets aan de hand is. Het gevolg kan zijn dat het immuunsysteem in de war raakt, en onschadelijke prikkels (zoals pollen en kattenharen) als gevaarlijk gaat zien. Het reageert dan met een overdreven, allergische reactie op deze prikkels.


(3) Tenslotte is het zo dat mensen die veel en diep ademen meer pollen, kattenharen, etc naar binnen krijgen dan mensen die rustig ademen.

De Buteyko Methode en hooikoorts

De Buteyko Methode bestaat voornamelijk uit ademhalingsoefeningen waardoor iemand stap voor stap rustiger gaat ademen. Wanneer de ademhaling rustig genoeg is, kan het immuunsysteem zich herstellen. Hooikoorts zal dan wegtrekken.


Mijn ervaring is dat mensen die hooikoorts én astma hebben zien eerst hun astma verdwijnen. Pas op de wat langere termijn (vaak moet de Controle Pauze richting de 25-30 gaan) verdwijnt ook hun hooikoorts.

Uitspraken van cursisten met hooikoorts

"Voordat ik de cursus deed was ik vaak buiten adem en hoestte veel. En ik had constant een loopneus, met hooikoorts-aanvallen. Dat is voorbij. Ik voel me na Buteyko veel beter en heb geen medicijnen meer nodig".

Loes


"Het gaat duidelijk beter met mijn allergieën, ik gebruik geen hooikoortspillen meer".

Anna


"Ik heb 98% minder hooikoorts en mijn huid ziet er gezonder uit – ik heb minder last van eczeem".

Madelein

Reactie plaatsen