Chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie betekent dat iemand voortdurend meer ademt dan het lichaam nodig heeft.

Zit je rustig op een stoel, dan heeft het lichaam weinig zuurstof nodig en maak je weinig koolzuurgas. De ademhaling behoort dan onhoorbaar en onzichtbaar te zijn. Zoals men al meer dan 2500 jaar weet, zoals dit citaat van de Chinese wijsgeer Loa Tse laat zien.

Lao Tse uitspraak over ademen

 

Adem je te veel, dan verliest je te veel koolzuurgas.

En volgens Konstantin Buteyko is dat zeker niet onschuldig (zoals wel eens wordt beweerd), maar kan op de langere termijn tot allerlei ziektes leiden.

Acute hyperventilatie

Naast chronische (voortdurende) hyperventilatie bestaat ook acute vorm: hyperventilatie-aanvallen, waarbij iemand de controle over de ademhaling verliest.

.

 

 

 

 

 
inea
Door

inea

op 19 Oct 2020

Ik heb last van allergische astma en ik hyperventileer ook vaak. Gevoel van zuurstof tekort, waardoor steeds happen naar adem etc. Wat mij meeste zorgen maakt is dat ik in de nacht, het 1e uur dat ik in slaap ben gevallen, wakker word met een bonzend hart en gevoel geen adem te kunnen halen. Kan dit ook liggen aan de hyperventilatie?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 27 Oct 2020

Alle mensen met astma hebben hyperventilatie. Alle astma trekt weg als je rustig leert ademen.

Jeanne Marie schouten
Door

Jeanne Marie schouten

op 30 Dec 2018

Ik heb er vooral snachts last van. Overdag moet ik er erg op letten.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 07 Jan 2019

Hallo Jeanne, \Begin eens met er goed op te letten dat je de hele dag door je neus ademt. Dat is altijd de eerste stap bij Buteyko. Groeten van Dick Kuiper

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down