Chronische hyperventilatie

Wanneer je ademt, breng je zuurstof het lichaam in. In de lichaamscellen wordt het omgezet in energie, waarbij koolzuurgas gemaakt wordt. Dat adem je dan weer uit.

Ademen, koorzuurgas en zuurstof

Chronische hyperventilatie betekent dat iemand voortdurend meer ademt dan het lichaam nodig heeft. Daarbij verlies je erg veel koolzuurgas, terwijl koolzuurgas erg belangrijk is voor het goed laten functioneren van je lichaam.

     Hier leg ik uit wat koolzuurgas doet in je lichaam

Zit je rustig op een stoel, dan heeft het lichaam weinig zuurstof nodig en maak je weinig koolzuurgas. De ademhaling behoort dan onhoorbaar en onzichtbaar te zijn. Zoals men al meer dan 2500 jaar weet, zoals dit citaat van de Chinese wijsgeer Lao Tse laat zien.

Lao Tse en een goede ademhaling

Wordt je actiever, en ga je bijvoorbeeld een eindje wandelen, dan mag je natuurlijk meer gaan ademen omdat het lichaam meer zuurstof nodig heeft en meer koolzuurgas maakt.

Het probleem met chronische hyperventilatie

Adem je te veel, dan verliest je te veel koolzuurgas.

Volgens Konstantin Buteyko is dat zeker niet onschuldig (zoals wel eens wordt beweerd), maar kan op de langere termijn tot allerlei ziektes leiden.

Met de Buteyko Methode leer je rustiger ademen, zodat de concentratie koolzuurgas in het bloed zich kan herstellen tot een gezond niveau.

Acute hyperventilatie

Naast chronische (voortdurende) hyperventilatie bestaat ook acute vorm: hyperventilatie-aanvallen, waarbij iemand de controle over de ademhaling verliest.


Heb je vragen op opmerkingen Stel ze hier

inea
Door

inea

op 19 Oct 2020

Ik heb last van allergische astma en ik hyperventileer ook vaak. Gevoel van zuurstof tekort, waardoor steeds happen naar adem etc. Wat mij meeste zorgen maakt is dat ik in de nacht, het 1e uur dat ik in slaap ben gevallen, wakker word met een bonzend hart en gevoel geen adem te kunnen halen. Kan dit ook liggen aan de hyperventilatie?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 27 Oct 2020

Alle mensen met astma hebben hyperventilatie. Alle astma trekt weg als je rustig leert ademen.

Jeanne Marie schouten
Door

Jeanne Marie schouten

op 30 Dec 2018

Ik heb er vooral snachts last van. Overdag moet ik er erg op letten.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 07 Jan 2019

Hallo Jeanne,\Begin eens met er goed op te letten dat je de hele dag door je neus ademt. Dat is altijd de eerste stap bij Buteyko.Groeten van Dick Kuiper

A.E luning.
Door

A.E luning.

op 07 Nov 2023

Dus als ik het goed begrijp wordt het een probleem als je te véél en te diep ademt dat men dan het broodnodige koolzuurgas verliest. Maar wát, als de longarts heeft geconstateerd dat je in de nacht juist te véél koolzuurstof opbouwt. Wat gaat er fout?

Rosa Holemans
Door

Rosa Holemans

op 24 Jan 2024

Ik word s’nacht dikwijls wakker met het gevoel dat ik te weinig zuurstof heb, ik ben s’morgen altijd kei moe en kan overdag niets dat ik zo moe ben, ik heb al twee keer apneu testen laten doen en daar komt niets uit satu. Verminderd onder de 90% s’ nachts

Reactie plaatsen