Je hersenen en een verkeerde ademhaling
Medisch onderzoek
Dick Kuiper
Medisch onderzoek
11/17/2017
1 min
22

Je hersenen en een verkeerde ademhaling

11/17/2017
1 min
22

Schokkend onderzoek.

Een aantal jaren geleden was ik op een Buteyko conferentie in Schotland. Eén van de sprekers was Peter Litchfield, een medische wetenschapper met een sterke interesse in de ademhaling.

Zuurstof opname door de hersenen na 1 minuut sterke hyperventilatie

Hij vertelde over zijn onderzoek naar de opname van zuurstof door de hersenen. Hij kan met speciale apparatuur meten hoeveelheid zuurstof de hersenen daadwerkelijk opnemen. Dan krijg je dit soort foto’s.

Rood en lichtblauw betekenen dat er veel zuurstof in de hersencellen aanwezig is. Donkerblauw betekent dat er weinig zuurstof is.

Zuurstofopname bij sterke hyperventilatie

Nu zie je links een opname van iemand die normaal, rustig ademt. En rechts zie je de hersenen van dezelfde persoon na 1 minuut sterke hyperventilatie.

De hoeveelheid zuurstof in de hersenen is met gemiddeld 40% afgenomen.

En dat ga je merken. Zoals we allemaal wel weten. Wanneer je een luchtbed opblaast met je mond wordt je duizelig, draaierig en beroerd. Gelukkig gaat dat snel over wanneer je weer normaal gaat ademen.

Waarom daalt de zuurstofopname zo sterk?

Dat heeft twee oorzaken, die allebei het gevolg zijn van koolzuurgasverlies.

(1)  De wand van slagaderen bestaat grotendeels uit glad spierweefsel. Koolzuurgas ontspant glad spierweefsel. Blaas je veel koolzuurgas weg met een uitademing, dan verkrampt het gladde spierweefsel rondom de halsslagaderen. Er gaat dan minder bloed richting de hersenen.

(2) In het bloed geeft koolzuurgas de prikkel aan hemoglobine om zuurstof los te laten, zodat het naar de lichaamscellen kan gaan. Adem je diep, dan daalt de hoeveelheid koolzuurgas in het bloed. Wat betekent dat het hemoglobine de zuurstof niet los kan laten (dat heet het Bohr-effect).

Chronische hyperventilatie

OK, nu is dit een extreem voorbeeld. Maar wat gebeurt er als iemand constant te veel ademt?

Dat noemt men chronische hyperventilatie.

Wat betekent dat de zuurstofopname van de hersenen constant niet optimaal is. Daar kan je op de langere termijn allerlei klachten van krijgen. Zoals angst, hyperventilatie-aanvallenconcentratieverlies, lusteloosheid, geestelijke vermoeidheid. Zelfs ziektes zoals ADHD en autisme worden door sommige onderzoekers aan een slechte ademhaling gekoppeld.

Reacties
Categorieën