Wat is de beroerdste sport voor je ademhaling?
Ademhaling Tips
Dick Kuiper
Ademhaling Tips
02/06/2018
2 min
4

Wat is de beroerdste sport voor je ademhaling?

02/06/2018
2 min
4

Nee, nee, nee, dat is niet darten.

Wanneer je die dikke mannen zo heen en weer ziet schuifelen zou je vermoeden dat het darten is. Maar met darten beweeg je tenminste nog iets. En wanneer je spieren actief zijn maken ze extra koolzuurgas. Dus dat compenseert hopelijk voor de zwaardere ademhaling die de stress van het darten je geeft.

Schaken

Volgens Konstantin Buteyko was de beroerdste sport voor je ademhaling een sport waarbij je stil zit en veel stress ervaart, dus een sport zoals schaken.

Schaken is de slechtste sport voor je ademhaling

Nu mag ik zelf heel graag schaken. En mij is inderdaad wel eens opgevallen dat sommige mensen waarmee ik schaak tijdens het spel zo zwaar ademen dat ze de stukken bijna van het bord blazen. Dus toen ik las dat Buteyko waarschuwde voor schaken, wilde ik weten waarom.

Waarom schaken?

Om te weten wat er fout gaat bij schaken moeten we eerst weer even kijken naar de functie van ademen. In je cellen wordt zuurstof (O2) + glucose (suiker) omgezet in energie + water (H2O)+ koolzuurgas (CO2).

Celverbranding: De rol van zuurstof en koolzuurgas bij het maken van energie

Je ademt om het lichaam van zuurstof te voorzien, en een teveel aan koolzuurgas uit te ademen. Goed ademen betekent dat je voldoende zuurstof binnen krijgt, maar tegelijkertijd dat je niet zo zwaar ademt dat je te veel koolzuurgas verliest.

Nu is ademhaling altijd een kwestie van de juiste balans tussen de hoeveelheid koolzuurgas die je op een bepaald moment maakt (de productie door de cellen) en de hoeveelheid koolzuurgas die je verliest (bij de uitademing).

Balans tussen productie en verlies koolzuurgas

Bij veel sporten gaat de productie van koolzuurgas sterk omhoog. Iemand die hardloopt of stevig tegen de wind in fietst, levert een behoorlijk lichamelijke inspanning. Dan mag (nee, moet) je zwaarder ademen. En dat gebeurt ook vanzelf: je begint (zonder dat je er iets voor hoeft te doen) zwaarder te ademen om er voor te zorgen dat je meer koolzuurgas uitademt.

Stress zonder actie

Maar (en hier komt de aap uit de mouw) bij schaken doe je niet veel meer dan nadenken. Je hersencellen zijn actief en dat vraag wel iets meer zuurstof (zodat de productie van koolzuurgas iets omhoog gaat). Maar dat weegt helaas vaak niet op tegen de stress die met bijvoorbeeld een wedstrijdpartij schaak gepaard gaat. Die stress zorgt er voor dat de ademhaling duidelijk veel sterker wordt.

Het eindresultaat is dat die balans verstoort wordt: je maakt weinig meer koolzuurgas, maar je bent aan het ademen alsof je een stevige wandeling maakt. Waardoor je steeds meer koolzuurgas uit het lichaam laat ontsnappen.

Waar dat toe kan leiden kan je o.a. hier lezen:

     De symptomen van een zware ademhaling

Moraal van het verhaal: let ook bij het schaken op je ademhaling, en hou het ademen klein en ontspannen.

P.S.

Waar hierboven “schaken” staat, mag je ook “dammen”, “bridge” of een andere denksport lezen.

Reacties
Categorieën