Wat is chronische bronchitis?

Wat is chronische bronchitis?

Acute bronchitis krijg je vaak na een stevige verkoudheid of griep. De luchtwegen maken meer slijm, en je hoest veel. Soms is het een virus, en dat is het een kwestie van uitzieken. En soms is er een bacteriële infectie, en dat schrijft een arts vak antibiothica voor.


Chronische bronchitis en de Buteyko Methode


Chronische bronchitis is anders. Bij chronische bronchitis zijn er langdurige ontstekingen in de luchtwegen. Ook is er een toename van het aantal slijmcellen, en worden deze cellen groter.


Het gevolg is dat dat de slijmproductie sterk toeneemt. Met als gevolg dat mensen met chronische bronchitis erg veel hoesten.


Het plaatje laat zien wat er bij chronische bronchitis gebeurt.


Een uitleg van chronische bronchitis

Het weefsel van de luchtwegen raakt ontstoken en zwelt op, er wordt veel slijm gemaakt, en de kleine haartjes die het slijm moeten afvoeren (de cilia) raken beschadigd.


Omdat er meestal ook kleine beschadigingen in de longen zijn, hebben patiënten met chronische bronchitis vaak moeite dit slijm op te hoesten. Ook krijgt men sneller een luchtweginfectie.

Medicijnen

Mensen met chronische bronchitis krijgen vaak astmamedicatie. Het kan worstelen zijn het medicijn te vinden dat op dat moment het beste aanslaat. En alle medicijnen hebben bijwerkingen. Ook astmamedicijnen.

Lees verder over astmamedicijnenButeyko's visie op chronische bronchitis

Chronische bronchitis wordt veroorzaakt door een te diepe ademhaling. Het gevolg is dat je te veel koolzuurgas kwijt raakt.


Het lichaam kan proberen dit tegen te gaan door de luchtwegen te vernauwen.


Bij sommige mensen uit zich dat in astma-aanvallen doordat het gladde spierweefsel rondom de luchtwegen verkrampt. Maar bij andere uit het zich meer in ontstekingen en slijm, waardoor het ademen moeilijker wordt: Chronische bronchitis.


Wanneer je ademhaling rustiger wordt trekt chronische bronchitis weer weg. Dit omdat de functie van deze ziekte (de ademhaling moeilijker maken, om zo het verlies van koolzuurgas tegen te gaan) niet langer zinvol is.


Tijdens een Buteyko cursus besteden we extra aandacht aan hoesten. We kijken naar hoe je het hoesten kan voorkomen en hoe je (wanneer de hoestprikkel toch te sterk wordt) op de beste manier kan hoesten.

Uitspraken van cursisten met chronische bronchitis

Dit zijn enkele uitspraken van cursisten:


“Het gaat nu fantastisch met me. Ik hoest bijna niet meer, en als ik het voel prikkelen in mijn keel kan ik het met een dropje opvangen”

Heleen


“Ik heb meer dan 60 jaar bronchitis en astma gehad. De Buteyko ademhaling heeft me erg veel goed gedaan. Ik wordt ook niet meer zo moe, slaap beter, en mijn vrienden zeggen dat ik niet meer zo duidelijk hoorbaar adem"

Sylvia


"Ik doe de oefeningen veel in de auto, en dat werkt perfect voor me. Met zeer goed resultaat. Er gaan maanden voorbij dat ik geen medicijnen meer gebruik. Ik voel mij goed en heb veel energie. Ik ben erg blij dat ik de Buteyko-cursus heb gedaan en dankbaar voor de verkregen kennis!”

Henk

Reactie plaatsen