7 oktober 1952: De dag van Buteyko's ontdekking
16 september 2022 

7 oktober 1952: De dag van Buteyko's ontdekking

Buteyko heeft altijd 7 oktober 1952 genoemd als de dag dat hij zijn grote ontdekking deed.

Zeventig jaar geleden was Konstantin Buteyko net cum laude afgestudeerd als arts, en werkte in een ziekenhuis in Moskou.

Maar hij was ook ten dode opgeschreven.

Hij had de laatste maanden een extreem hoge bloeddruk ontwikkeld (met uitschieters van boven de 220). In de 50-er jaren waren er onvoldoende medicijnen waarmee hij zijn bloeddruk omlaag kon krijgen. Zijn behandelende artsen voorspelden dat hij misschien niet lang meer te leven had omdat zijn nieren het langzaam zouden begeven.

Hoge bloeddruk en Buteyko ontdekking

Buteyko was redelijk wanhopig.

7 oktober 1952

Buteyko was op zoek naar iets dat zijn lijden zou verlichten en zijn leven zou verlengen. Op 7 oktober 1952 was hij aan het werk in het ziekenhuis, en tijdens die dag deed hij een ontdekking die hem stap voor stap zijn gezondheid zou teruggeven. En die daarna velen zou helpen bij het overwinnen van hun ziektes.

Zijn ontdekking leidde er later toe dat hij leiding ging geven aan een groot laboratorium waar de ademhaling uitgebreid onderzocht werd. Op de foto zie je hem bezig (rode cirkel). In de blauwe cirkel één van de eerste computers in Rusland.

Buteyko's Laboratorium voor ruimteonderzoek

Voor ons is daarom 7 oktober de geboortedag van de Buteyko Methode.

Feest

Vrijdag 7 oktober 2022 was het 70 jaar geleden dat Buteyko zijn ontdekking deed.

We hebben die dag niet ongemerkt aan ons voorbij laten gaan. ik heb in een seminar van ongeveer 45 minuten via Zoom de volgende onderwerpen behandelt

  • Wat ontdekte Buteyko op 7 oktober 1952?, 
  • Waarom kan je ziek worden wanneer je verkeerd ademt, 
  • Hoe kan je je ademhaling verbeteren?

Tijdens het seminar heb ik de deelnemers ook Verminderde Ademhaling laten ervaren (de eerste Buteyko oefening die iedereen leert).


Over de schrijver
Ik had ooit astma en zware allergie. De Buteyko Methode heeft me geleerd rustig te ademen, zodat ik hiervan genezen ben. Ik ben sinds 2000 Buteyko therapeut.
Wink en Boukje Abbink
Door

Wink en Boukje Abbink

op 22 Sep 2022

Gefeliciteerd! Wink en ik doen het vanuit de auto. We zijn dan naar Grunn onderweg. Luisteren alleen is ook al prachtig. Wil het niet missen. Groeten B&W

Dick Kuiper
Door

Dick Kuiper

op 22 Sep 2022

Hallo Wink en Boukje, Leuk - ik doe ook veel VA en andere Buteyko oefeningen in de auto. Werkt erg fijn vind ik. Groeten van Dick (Daniël en ik zijn 2 weken geleden een lang weekend in Groningen geweest met onze moeder - Erg gezellig. Veel familiebezoek. Ze loopt elke dag 5000 stappen achter haar rollator en het gaat erg goed met haar. 92 jaar).

Reactie plaatsen