Binnen 20 minuten weet je meer over ademen dan de meeste huisartsen
04 april 2022 

Binnen 20 minuten weet je meer over ademen dan de meeste huisartsen

Ademen is binnen een medische wereld een ondergeschoven kindje. Huisartsen leren er amper iets over tijdens hun opleiding. Dat is tamelijk bizar, maar het is de realiteit waar we het voorlopig mee zullen moeten doen.

Ze leren trouwens ook bitter weinig over voeding en slaap (twee andere kernactiviteiten wanneer je gezond wilt blijven).

Wel leren huisartsen in opleiding natuurlijk (het is tenslotte een medicijnenstudie) hoe je een bepaalde ziekte kan vaststellen, zodat ze daarna de correcte medicijnen kunnen verstrekken.

Leer de basis over ademen

Ik krijg veel vragen over wat goed ademen is. Net als bij voeding zien mensen soms door de bomen het bos niet meer ("moet ik met mijn buik ademen?", "ik leer bij yogales door de neus in te ademen en door de mond uit te ademen. Is dat goed?", etc).

Daarom heb ik in 2021 een korte cursus geschreven: Gezond Ademen. Het zijn in totaal 28 bladzijden. Ik denk dat je het binnen 20 minuten gelezen hebt.

Rustig, ontspannen ademen is essentieel voor een goede gezondheid. iemand die kerngezond is (en rustig stil zit), hoor en zie je niet ademen.

In Deel 1 kijken we naar wat ademen is. Rustig, ontspannen ademen is essentieel voor een goede gezondheid. Een goede ademhaling zie je niet en hoor je niet.

Dit is een stukje van bladzijde

Bladzijde uit Minicursus Gezond Ademen

In Deel 2 kijken we naar verkeerd ademen, en welke grote gevolgen dat kan hebben (vele ziektes hebben en direct link met ademen).

En in Deel 3 geef ik een aantal tips waarmee je je ademhaling direct kan verbeteren.

Downloaden

Hier kan je de minicursus downloaden:

     www.buteyko-instituut.nl/mini-cursus-gezond-ademen-gratis-inschrijven

Maar onthoud: downloaden is leuk, maar lezen is beter (serieus grapje). Dus zet een lekkere bak koffie of thee, neem even pauze, en met 20 minuten weet je meer van ademen dan de meeste huisartsen.

Feedback

Elke dag zijn elke dag ongeveer 10 bezoekers van deze website die de Minicursus downloaden (en lezen hoop ik).

Ik krijg regelmatig positieve feedback op wat ik geschreven heb. Zoals van Pauline: Wat fijn dat je je kennis op deze manier deelt! Ik ben al begonnen met lezen. Ik herken de nodige symptomen en kan zo onderzoeken of deze methode iets voor mij kan betekenen. Ik vermoed van wel en ben nieuwsgierig naar het effect van de verbetertips.

En som krijg ik na aanleiding van de minicursus vragen (je kan me altijd emailen), wat ik ook leuk vind.


Veel plezier met lezen.

Dick KuiperOver de schrijver
Ik had ooit astma en zware allergie. De Buteyko Methode heeft me geleerd rustig te ademen, zodat ik hiervan genezen ben. Ik ben sinds 2000 Buteyko therapeut.
Reactie plaatsen