Lisette Thooft: de heerlijkste ademhalingsoefening
23 april 2019 

Lisette Thooft: de heerlijkste ademhalingsoefening

De bekende schrijfster en journaliste Lisette Thooft schrijft over Buteyko in haar laatste boek.

Lisette Thooft

Lisette Thooft heeft meer dan 10 boeken over spiritualiteit geschreven, en schrijft onder anderen voor Happinez, Koorddanser en The Optimist.

in 2017 heeft ze een Buteyko cursus bij me gevolgd.

Lisette Thooft In negen stappen naar innerlijke bloei CoverOnlangs heeft ze het boek “In negen stappen naar Innerlijke bloei” geschreven. Een boek waarin ze mensen stimuleert het beste uit zichzelf te halen, maar op een heel ontspannen manier en door te genieten.

Het is, zoals ze zelf schrijft, “een praktisch plan voor meer zelfvertrouwen, liefde en gevoel in je leven”.

De eerste stap van haar negen stappenplan heet “Aarden”, en goed ademen maakt daar een belangrijk onderdeel van uit.

Ervaring met mijn Buteyko cursus

Dit schrijft ze (bladzijde 50 en verder) over haar ervaringen met de Buteyko cursus.

“Mijn ademhaling was wel wat geforceerd. …. Maar dat kwam goed toen ik een Buteyko-ademcursus ging doen … bij het Buteyko Instituut in Ede.” 

“Ik leerde de heerlijkste ademhalingsoefening die ik ooit ben tegengekomen. Je moet namelijk vier keer per dag tien minuten lang rustig en oppervlakkig ademen, heel licht, net iets te weinig. …. Het is bijzonder ontspannend, wat je merkt doordat je handen en voeten warm, worden, en je buik soms zachtjes rommelt.” 

Ze legt in het boek de Controle Pauze uit, en vertelt wat er gebeurde toen daar Controle Pauze steeg naar van 30-40: “Door de training verhoog je deze periode langzaam maar zeker en dat merk je aan alles: je wordt meer ontspannen en vitaler. Zeer aan te bevelen zo’n cursus en bijbehorende ademtraining. Ik ben alleen al zo blij dat ik eindelijk weet hoe het moet, ademen. Het is helemaal geen zwaar werk, integendeel. Hoe lichter en zachter je ademt, hoe beter. Als je maar genoeg koolzuurgas in je bloed hebt, voel je je lekker ontspannen.”

Het boek In negen stappen naar innerlijke bloei stond op de short list voor het Beste Spirituele Boek 2019 (het is het helaas niet geworden).

Over de schrijver
Ik had ooit astma en zware allergie. De Buteyko Methode heeft me geleerd rustig te ademen, zodat ik hiervan genezen ben. Ik ben sinds 2000 Buteyko therapeut.
Reactie plaatsen