Margriet september 2011

In het 11 bladzijden Dossier over Slapeloosheid uit de Margriet van 26 augustus 2011 werd Geertruide Karsch geïnterviewd.

Margriet verhaal over ButeykoGeertruide Karsch (63 jaar, beeldend kunstenaar): "Ik viel altijd moeilijk in slaap, soms duurde het uren of het lukte helemaal niet. Ik ben heel gevoelig voor geluid en kan ook absoluut niet tegen snurken, daar zijn wel wat relaties door gesneuveld. Ik weet inmiddels dat ik 's avonds geen koffie of thee moet nemen en dat ik geen late telefoongesprekken moet voeren.  De PC laat is uit en ik zorg dat mijn kamer is gelucht, omdat ik niet tegen bedompte lucht kan. Als ik wakker lig, probeer ik tegen mezelf te zeggen dat ik me niet druk moet maken, dat iedereen zijn eigen slaapritme heeft. Soms pak ik een goed boek of kijk ik een film tot mijn ogen zwaar worden. En ik heb altijd een pakje sojamelk naast mijn bed, als een soort troost. Slaappillen heb ik geprobeerd, maar daar kreeg ik koppijn van en een dweilerig gevoel, evenals van stickies, die ik een tijdlang op aanraden van een ervaringsdeskundige vriendin voor het naar bed gaan heb gerookt. En dat terwijl ik een fervent niet-roker ben. Slaap-CD's verveelden me alleen maar, en van Yoga werd ik klaar wakker. 


Nu heb ik iets gevonden wat helpt: De Buteyko Methode. Dat is een ademhalingstechniek waarbij ik beter en rustiger leer ademen door mijn neus, onder meer door met een pleister op mijn mond te slapen. Als ik mezelf in de spiegel zie moet ik wel om die pleister lachen, maar ik heb in dertig jaar niet zo goed geslapen". 

De Buteyko Methode in verschillende media zoals MargrietHet gebeurt vaak dat er ergens even heel kort iets over de Buteyko Methode geschreven wordt.


Maar soms geeft het toch even een leuke inkijk in de methode.


Ik zal hier een aantal korte fragmenten bij elkaar te brengen (vind je ergens iets, stuur het naar me toe en ik neem het op: als dank stuur ik je mijn boek toe).

Margriet

Margriet (bij iedereen wel bekend) heeft in september 2011 een lang stuk van 11 bladzijden gewijd aan slapeloosheid. Veel van de cursisten die ik zie heeft daar last van, en Buteyko kan daarbij geweldig goed helpen. In het stuk vertelt een vrouw dat ze nu zo veel beter slaapt dankzij Buteyko.

Laat me zienSigmund Voklkskrant noemde de Buteyko MethodeVolkskrant

In de Volkskrant tekent Peter de Wit de populaire strip "Sigmund", over een tamelijk botte en seksistische psychiater. Onlangs kwam de naam Buteyko voorbij.

Laat me zien


Reactie plaatsen