Sunday Telegraph (Australië)

Caren Clonda leerde Buteyko en is van haar astma afCaren Clonda was een bekende Australische squash-speelster (ze is nu "met pensioen").

Ze was zwaar astmatisch en dankzij de Buteyko Methode gebruikt ze bijna geen medicijnen meer.

Op 17 juli 1994 publiceerde De Australische krant Sunday Telegraph een interview met haar (ze maakte toen een comeback na jaren van lichamelijk misère).
Australische krant Sunday Telegraph schrijft over de Buteyko MethodeCaren wint gevecht van haar leven

De vrouw die ooit de Britse Junioren Squash Kampioenschappen won, staat op het punt een comeback te maken na een 15 jaar lange strijd tegen levens-bedreigende astma.

Caren Clonda is nu 33, en vol vertrouwen dat ze volgend jaar naar het professionele circuit terug zal keren. Dit dankzij de controversiële Russische Buteyko ademhalingstechniek.

Dankzij haar grote aanleg voor squash was Caren de Australische en Britse Junioren Kampioen in 1979 en won ze vanaf 1981 de New South Wales (open) squash kampioenschappen zes maal. Ze stond vijfde op de wereld ranglijst in 1983 en 1984. en was nummer drie in Australië van 1983 tot 1985.

In die jaren trainde Caren 4-5 uur per dag. Ze deed o.a. veel aan gewichtstraining, aerobics, anaerobics en sprintwerk.

Maar aan haar professionele carrière kwam een einde door ernstige astma, tezamen met chronisch vermoeidheid (CVS) die volgens haar veroorzaakt werd door de enorme hoeveelheid medicijnen die ze voorgeschreven kreeg voor haar astma.

Caren was zo ziek - “mijn immuunsysteem had genoeg gehad” - dat ze dacht dat ze nooit meer een squashveld zou betreden.

"Net als vele anderen was ik erg sceptisch over het Buteyko programma, ik had al “alles” al geprobeerd: hypnotherapie, counseling, acupunctuur, regressie-therapie”, verteld ze tijdens dit interview bij haar thuis.

“Echt, ik probeerde het uit pure wanhoop, in februari (van dit jaar) nam mijn moeder mij mee naar een lezing over Buteyko en ik dacht, ik heb niets te verliezen, dus waarom zou ik het niet proberen? Sindsdien heb ik niet meer omgekeken en ik noem het werk van professor Buteyko de ontdekking van de eeuw”.

In 1952 ontdekte de Russische onderzoeker en arts Konstantin Buteyko dat teveel ademhalen, of hyperventilatie, de ware oorzaak is van astma. Professor Buteyko’s onderzoek heeft aangetoond dat een dergelijk ademhalingspatroon de oorzaak kan zijn van vele problemen, zoals astma, longemfyseem, slaapapneu, allergieën, sinusitis, migraine en hoge bloeddruk.

Volgende media artikel

Reactie plaatsen