The Daily Express (Engeland)

Lid van Engelse Tweede Kamer Jonathan Aitken promoot de Buteyko Methode De Buteyko Methode in het Engelse parlement besproken. Dit o.a. doordat een lid van de Engelse Tweede Kamer (Jonathan Aitken - je ziet hem rechts op de foto) veel aan de methode gehad heeft.

Dit artikel verscheen op 18 juni 1996 in The Daily Expres.

Het is een nogal persoonlijk verhaal van de journalist James Hughes-Onslow die zelf astma heeft. Ik heb het voor je vertaald.
Artikel over de Buteyko Methode in de Engelse krant Daily ExpressKamerlid steunt methode

Een droge hoest klonk door de kerkdienst in de St. Margaret’s kerk in Westminster, Engeland. Ik verontschuldigde me bij de man die voor me in de kerkbank zat voor het astmatische gekuch van mijn zoon. Hij draaide zich om, stelde zich voor als Jonathon Aitken, Member of Parliament (lid van de Engelse 2e kamer) en bekende dat hij zelf vroeger vaak astma-aanvallen had gehad. Hij adviseerde me om kontact op te nemen met Christopher Drake in de Hale kliniek in Londen. Van hem had hij ademhalingsoefeningen geleerd waardoor hij zijn luchtwegverwijder niet meer nodig heeft. Mijn zoon en ik, zelf ben ik ook astmatisch, gaan ons deze week inschrijven.

De voormalige Minister van Financiën heeft meerdere astmapatiënten overtuigd om de Buteyko Methode te proberen.

“Ik las ongeveer een jaar geleden over Jonathon Aitken’s astma”, zegt Ingrid Beale. Ingrid had een winkel in Suffolk totdat ze door haar astma gedwongen was deze op te geven. “Ik gebruikte Becotide, Ventolin en steroïden. Ondanks al deze medicijnen, of misschien juist daardoor, had ik slapeloze nachten”. Maar sinds ze een Buteyko cursus heeft gevolgd bij Dr. Drake in Londen, is Ingrid Beale’s leven enorm veranderd. “Ik kan lopen, zwemmen en ik doe dingen die ik voorheen niet kon. Als ik inadem voelt dat nu heerlijk, ongelofelijk”. Sinds afgelopen augustus gebruikt Ingrid Beale helemaal geen medicijnen meer.

Ondanks dat de Buteyko methode duizenden mensen geholpen heeft, wordt de methode nog steeds bekritiseerd door de medische autoriteiten en het nationale astma fonds. De Hale kliniek schreef een brief naar de voormalige minister van gezondheid, Edwina Currie, die ook astma heeft. Ze schreef terug: “Ik krijg al de hulp die ik nodig heb”.

Christopher Drake zegt: “Het officiële standpunt is dat er geen genezing mogelijk is. Ze kijken altijd naar oorzaken in de omgeving, nooit naar lichamelijke oorzaken. Een heleboel mensen zullen erg in verlegenheid worden gebracht als bewezen wordt dat de Buteyko Methode juist is”.

Volgende media artikel

 
Reactie plaatsen