Hoe open ik een verstopte neus?
30 december 2016 

Hoe open ik een verstopte neus?

Zonder neusspray. Met Buteyko.

Waarom je door de neus moet ademen

De lucht die je inademt is vervuild (o.a. met bacillen en fijnstof), koud en droog.

Heel anders dan de lucht in je longen: je longen zijn schoon, lekker warm en erg vochtig (ze functioneren slecht wanneer ze uitdrogen).

En daarom heb je een neus. Je neus filtert, bevochtigt en verwarmt de lucht die je inademt.

Het is daarom essentieel dat je door de neus ademt (in en uit). Altijd.

Waarom moet ik door de neus uitademen?

Goede vraag. Wanneer je door je mond uitademt verlies je erg veel vocht. En je longen hebben dat vocht nodig. Als compensatie kunnen de longen veel slijm gaan maken om zo de lucht die de longen binnenkomt vochtig te maken. Van al dat slijm ga je vaak hoesten.

Een verstopte neus

Maar soms gaat de neus dichtzitten. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een tijdje door je mond ademt.

Om een verstopte neus weer open te krijgen kan je de volgende kleine Buteyko-oefening doen.

Waarschuwing: bij deze oefening schudt je met je hoofd. Dat mag je alleen doen wanneer je geen nekproblemen hebt. Heb je die we l, ga dan rondlopen met je neus dicht zonder het schudden.

Open je verstopte neus met de Neusopener

Hier is een korte uitleg:

(1) Ga zitten. Adem zo goed mogelijk door je neus, met je mond dicht.

(2) Knijp je neus dicht na een rustige uitademing.Open je neus met de Neus Opener

(3) Schud je hoofd (ja-knikken) zolang je de adem inhoudt. Doe dat behoorlijk stevig (Wanneer je nekklachten hebt, kan je beter gewoon rond gaan lopen met je neus dicht, zonder dat schudden ).

(4) Adem pas weer wanneer je echt moet (je mag op het eind behoorlijk achter adem zijn).

(5) Adem dan door je neus in (nooit door de mond!), en controleer daarbij je ademhaling (hou je ademhaling klein).

Meestal moet je deze oefening een keer of 5 herhalen, om het effect echt goed te voelen.

 Na deze oefening gaat de neus wat open zodat je er beter door kunt ademen.

Tenslotte: nekpijn?

Heb je nekpijn? Ben je eens van de trap gevallen? Een auto-ongeluk gehad? Van een paard gegooid? Is het mogelijk dat je een ontwrichte nek of zelfs een whiplash hebt?

Wanhoop niet: daar kan wat aan gedaan worden.

Kijk eens op de website van mijn zoon Niels Kuiper.

     www.praktijknielskuiper.nl

Hij werkt met een spectaculaire, nieuwe, in België ontwikkelde methode om een ontwrichte nek te herstellen. Met erg goede resultaten kan ik zeggen.

Over de schrijver
Ik had ooit astma en zware allergie. De Buteyko Methode heeft me geleerd rustig te ademen, zodat ik hiervan genezen ben. Ik ben sinds 2000 Buteyko therapeut.
Els ouweneel
Door

Els ouweneel

op 18 Jan 2017

Toch weer wat bijgeleerd via het bovenstaande. Een Buteyko cursus heb ik jaren geleden gedaan. En al weet je dan best veel en ik heb geen astma, maar. Nu ik veel hoest, soms veel in een uur en dan weer een paar uur niet, merk ik toch dat ik meer mijn mond open heb. Dus daarom blijf ik slijm ophoesten. Omdat mijn longen dan droog geworden zijn.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 19 Jan 2017

Hallo Els, hoesten is slecht voor je longen en je verliest erg veel CO2. Probeer met dropjes, slikken, water, etc hoesten te voorkomen. En moet je toch hoesten, probeer dan schrapend te hoesten. En doe 5 seconden je neus dicht na het hoesten zodat je niet in een hoestbui terecht komt.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 03 Jul 2017

Hallo Els, wij zijn 1 van de zeer weinige dieren die gemakkelijk door de mond kunnen ademen. Terwijl je hele neus er voor ingericht is om door te ademen. Door de mond ademen droogt de keel en longen uit, en kan tot slijmvorming leiden in je keel en longen. Dat geeft een hoestprikkel.

W.Bosschaart
Door

W.Bosschaart

op 08 Apr 2017

Schrapend hoesten, is niet goed voor de stembanden.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 03 Jul 2017

Dat klopt. Maar als je, door op de manier te hoesten, het hoesten kan stoppen is dat pure winst. Ik heb met mensen gewerkt waarbij het hoesten hun hele leven beheerste. Door correct te leren hoesten, en te leren rustiger te ademen, werden de hoestbuien steeds minder en bleven op een gegeven moment helemaal weg. Wanneer je hoest verlies je koolzuurgas (waardoor je keel wat dichter gaat zitten en je de hoestprikkel sterker voelt), en droogt je keel uit. Daarom roep de ene hoest vaak de andere op, en voor je het weet zit je in een hoestbui waar je maar moeilijk uit komt. Dan is schrapend (of liever "zachtjes, trillend") hoesten een goede oplossing.

Edwin van Dronkelaar
Door

Edwin van Dronkelaar

op 18 Feb 2018

Wat als je je neus niet geopend krijgt via deze oefening omdat je neuspoliepen hebt? Geloof absoluut in de methode, maar het lukt mij niet.Zijn er nog andere manieren?

Serap
Door

Serap

op 30 Oct 2018

Er is ook een yoga oefening die altijd werkt voor het openen ban de neus.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 01 Nov 2018

Ik zou het niet weten. Het zal in ieder geval een oefening moeten zijn waarbij je een tijdje stopt met ademen zodat het koolzuurgas en/of NO zijn werk kan doen in je neus.

Edwin van Dronkelaar
Door

Edwin van Dronkelaar

op 18 Feb 2018

Wat als je je neus niet geopend krijgt via deze oefening omdat je neuspoliepen hebt? Geloof absoluut in de methode, maar het lukt mij niet.Zijn er nog andere manieren?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 17 Sep 2018

Hallo Edwin, Ik heb een aantal keren meegemaakt dat neuspoliepen wegtrokken wanneer de CP omhoog ging. Ik heb cursisten gehad die daardoor een operatie konden voorkomen. Er zijn sommige (pittige) oefeningen zoals langere pauzes waarbij je soms al merkt dat ze kleinere worden.

Bert
Door

Bert

op 05 Jun 2018

Edwin, dat probleem ken ik omdat ik zelf regelmatig neuspoliepen heb en bovendien astma. Ik denk dat de enige manier is om de poliepen of medicamenteus of operatief te laten verwijderen (neuspoliepenextractie), Bij mij is dat al diverse malen gebeurd. Door moderne technieken/materialen is dat tegenwoordig een veel minder pijnlijke aangelegenheid is mijn ervaring. Pas als je neus weer vrij is kun je profijt hebben van Buteyko , lijkt mij, Ook een longarts zal je kunnen vertellen dat behandeling van longproblemen pas zin heeft als ook problemen met de hogere luchtwegen worden aangepakt. Veel succes,

Edwin van Dronkelaar
Door

Edwin van Dronkelaar

op 14 Sep 2018

Bert, heb inmiddels in maart van dit jaar de poliepen laten verwijderen.Heb sindsdien elke dag 3 maal 20 minuten geoefend met de methode. Resultaat tot dusver:cp van gemiddeld 45, uitschieters naar 55. Vorige week bij Kno arts geweest ter controle. Geen poliepen meer te zien. Heb sinds de operatie geen medicijnen gebruikt. Doe al mijn activiteiten(fietsen,fitness, skiën etc) met ademen door de neus. Echt geweldig, ga voor cp van 60.

Anita
Door

Anita

op 19 Jan 2019

Al jaren heb ik last van poliepen in mijn neus en bijholten. Eind 2018 veel last gehad van ernstige verkoudheden die uiteindelijk resulteerden in astmatische bronchitis. Het grote probleem is mijn rechter neusgat waardoor ik niet kan in - of uitademen. Hij is totaal "dood". Er loopt alleen slijm uit dat ik niet kan opsnuiven of wegsnuiten. Daardoor kan ik de Buteyko oefeningen maar door 1 neusgat doen. Afplakken in de nacht kan ik niet meer. Nu heb ik een afspraak gemaakt om me te laten opereren. Dit wordt een endoscopische neusbijholte operatie. Uiteraard liever niet. Wat kan ik doen om het "dode" neusgat wat in beweging te krijgen? Ik ben bekend met chronische hyperventilatie en mijn adem is vaak door veel stress niet goed. Ik word ook weer onrustig van het neusgat waar ik niks mee kan. KNO-arts heeft een neus vol poliepen gezien. Misschien weet jij nog een oplossing om het rechter neusgat open te krijgen. Of zal ik de operatie eerst maar laten doen en daarna mijn Buteykooefeningen op gaan pakken.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 20 Jan 2019

Hallo Anita,Ik heb een aantal keren met iemand gewerkt die zulke grote neuspoliepen had dat ademen door de neus moeilijk of bijna onmogelijk was. Als je er op tijd bij bent (voor ze werkelijk te groot worden) kan je ze met Buteyko laten krimpen (ik heb toch een aantal keren gezien dat ze helemaal wegtrokken). Dan moet je wel je Controle Pauze redelijk omhoog krijgen.Wat je nu zou kunnen doen zijn 2 dingen. Beide vragen tijd en wilskracht:1. De Neusopener (als je hem mag doen. Doe de neusopener 5-6 x achter elkaar, wacht 15 minuten, doe hem weer 5-6 x, etc, etc. Ik heb een keer iemand begeleid met 1 neusgat dat helemaal dicht zat en die dit tijdens een lange TV-film deed. Na 1,5 uur ging het neusgat opeens open, en begonnen de sinussen te stromen.2. Adem door je neus, en doe het goede neusgat dicht. Dat heb je waarschijnlijk grote moeite door het andere ("dichte") neusgat te ademen. Hou vol. Ik heb een keer iemand begeleid die een enorme neuspoliep had in 1 neusgat (je kon hem van buiten zien zitten) en die zo dat neusgat zo weer open kreeg. Dit is wel een hele pittige oefening!OK, succes, Dick Kuiper

Ineke Meijboom
Door

Ineke Meijboom

op 19 Nov 2019

Bedankt voor deze tips ... ik sta ook op het punt een neusoperatie te krijgen, over een maand, omdat mijn neus vol poliepen blijkt te zitten. Ik ben nu begonnen met de neusopener, proberen of ik toch de poliepen nog kleiner kan krijgen ... OOk ga ik proberen of een osteopaat me kan helpen https://www.natuurarts.com/Behandelmethoden_bewegingssysteem.html?fbclid=IwAR0QvuG5qiRoQmr0xJuTiNn8y73S98RSo-KzP15x0wNKmOwv8gvYlguB_Jo Lees bij de 4e wervel! Ik krijg 4 dec een ct scan, en als het me lukt de operatie uit te stellen of helemaal niet te hoeven doen, ga ik ervoor. Ik loop al 9 jaar met neusklachten, en de laatste jaren zit hij helemaal dicht, adem ik alleen nog maar via mijn mond helaas. Maar, ik ga hard aan het werk nu, wie weet. ... Met mijn longen gaan het wel heel goed, heb alleen nog de lichtste inhalator, mede dankzij mijn dagelijkse buteyko oefeningen sinds 2013. Nu mijn neus nog :)

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 28 Jan 2020

Hallo Ineke, Ik heb al een heel aantal mensen in de cursus gehad die niet geopereerd hoefden te worden omdat ze Buteyko geleerd hebben. Laatst iemand met 1 neusgat helemaal dicht die met tape op de mond de schuur ging opruimen (gelukkig kon hij wel ademen door 1 neusgat omdat daar geen poliepen in zat 🙂) en die voelde dat na een 45 minuten de neuspoliepen wegtrokken. Maak anders even een belafspraak met me. Dick

Vera
Door

Vera

op 05 Jun 2019

In de neus-openingsoefening staat dat je eerst moet UITADEMEN en vervolgens ja moet knikken zolang je de ADEM IN HOUDT. Ik zie ook dat de gefotografeerde persoon dit doet: adem inhouden bolle wangen. Maar ik begreep eerder dat je dat moest doen met UITGEHOUDEN adem. Wat is nu de goede werkwijze?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 07 Jun 2019

Haalo Vera, Hetb is inademen en dan iets uitademen, en dan beginnen te schudden met je romp of hoofd. Op de foto zie je - als je heel goed kijkt - iemand met grote kaken, niet opgebolde wangen. Groeten van Dick

Daniel
Door

Daniel

op 16 Oct 2020

Een vraag. Ik heb chronisch last van een verstopte neus. De oefening werkt wel, maar in mijn geval met mate. He blijft me veel moeite kosten om door mijn neus te ademen. Heeft u een idee hoe dit zou kunnen komen=

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 27 Oct 2020

Doe de Neusopener 5-6 keer achter elkaar. En daarna door je neus blijven ademen zodat hij zich verder opent. Ik denk dat je te zwaar ademt en zo te veel lucht door je neus naar binnen probeert te krijgen. Als je rustiger ademt wordt het allemaal makkelijker.

Daniel
Door

Daniel

op 27 Oct 2020

Bedankt, ik ga het proberen!

José
Door

José

op 28 Feb 2023

Ha Dick, kan ik met de neusopener ook mijn neus open krijgen als ik verkouden ben? Of moet ik wachten tot de verkoudheid weg is?

Reactie plaatsen