The Irish Times (Ierland)

Sylvia Thompson schrijft in The Irish Times over de Buteyko MethodeDit artikel verscheen op 13 januari 1997 onder de titel "Breath taking news" in de The Irish Times.

Opnieuw heel erg gefocused op astma. Geen wonder, want het is gebaseerd op interviews met Alexander Stalmatski, de Russische Buteyko Therapeut die de methode in het westen introduceerde en zich sterk op astma richtte (ergens jammer, want Buteyko is zoveel meer).

De journaliste (Sylvia Thompson) is Buteyko sinds 1997 blijven volgen. Onderaan vind je een aantal links naar haar artikelen.




Krantenartikel over de Buteyko Methode in de Ierse krant Irish TimesAdembenemend nieuws

Een nieuwe medicijnloze behandelingsmethode voor astma die recht tegen de reguliere geneeskundige benadering ingaat wint steeds meer terrein. Bekend als de Buteyko Methode, bestaat het uit het aanleren van ademhaling-corrigerende technieken waardoor astmapatiënten hun medicatie drastisch kunnen verminderen en hun astma-aanvallen kunnen controleren door oppervlakkig te ademen.

“Astma is een ontregeling van de ademhaling en alle astmatische mensen leiden aan chronische hyperventilatie”, zegt Alexander Stalmatsky, een Buteyko therapeut die zelf getraind is door Professor Buteyko, de dokter die deze techniek 45 jaar geleden in Rusland begon te ontwikkelen.

Volgens Buteyko ademen astmapatiënten ongeveer 15 liter lucht in per minuut terwijl 5 liter normaal is. In tegenstelling tot de algemene zienswijze en een groot deel van de bestaande theorie over astma, ontdekte Buteyko dat diepe ademhaling een averechtse uitwerking heeft op astma daar het de verhouding van zuurstof en koolzuurgas in het lichaam ontregelt.

Uit het onderzoek van Buteyko bleek dat het lichaam koolzuurgas nodig heeft om de afgifte van zuurstof aan het bloed en vasthouden van zuurstof in het bloed te regelen en dat er vaak te weinig koolzuurgas aanwezig is door chronisch teveel ademhalen. Dus alleen door minder diep te ademen zal de juiste hoeveelheid koolzuurgas beschikbaar komen om te zorgen dat de optimale hoeveelheid zuurstof de organen in het lichaam bereikt en de luchtwegen zich verwijden.

Gedurende een serie van vijf dagelijkse workshops, leert men de technieken van oppervlakkige neusademhaling van de Buteyko therapeut. Eenmaal aangeleerd blijven de astmapatiënten deze oppervlakkige ademhaling toepassen en voorkomen daardoor astma-aanvallen. Simpelweg door het doen van de ademhalingsoefeningen kunnen na enige tijde volgens Stalmatsky astma-aanvallen worden gestopt.

Joan Goldenberg (53) heeft haar astma steeds op de conventionele manier behandeld totdat ze afgelopen jaar april naar een Buteyko cursus ging in Londen. “Ik gebruikte elke dag meer dan 20 keer mijn luchtwegverwijder en zes keer een ontstekingsremmer” zegt ze.

“Bij de conventionele astma behandeling wordt aan alle astmapatiënten geleerd dat ze diep en langzaam moeten ademen, terwijl de Buteyko methode juist het tegenovergestelde zegt. Met wat overreding ging ik mee naar een cursus en sindsdien is het leven heerlijk”.

“De Buteyko methode geeft geen genezing. Ik zal altijd astma blijven houden maar ik heb al 6000 pufjes van mijn medicijnen uitgespaard sinds ik de cursus heb gedaan”.

Tina Degan (17) heeft astma sinds ze drie jaar oud was. Voordat ze naar de Buteyko cursus ging nam ze dagelijks twee keer haar ontstekingsremmer en haar luchtwegverwijder een paar keer per week.

Nu gebruikt ze haar luchtwegverwijder zeer zelden. “Toen ik naar de cursus ging werd me verteld dat ik ademde voor drie mensen” zegt ze. “Ik leerde in en uit te ademen door mijn neus en mijn ademhaling te controleren met adempauzes” legt ze uit.

“En als je merkt dat je ’s nachts door je mond ademt, raden ze je aan om je mond dicht te tapen. Ik heb dat gedaan en dat heeft enorm geholpen. Ik vind dat het een groot verschil maakt voor de hele dag. Ik heb erg veel energie. Als ik wat druk op de borst voel, doe ik de oefeningen en het verdwijnt”.

“In het begin vond ik de oefeningen erg moeilijk maar ik was vastbesloten om het te doen. Nu heb ik de routine om de hele tijd ondiep te ademen en ik hoef de oefeningen nog maar twee keer per dag te doen” voegt ze toe.

De Buteyko Methode wordt nog steeds met enige scepsis bekeken door de medische stand en astmaverenigingen. “Het komt er op neer dat alles dat helpt welkom is maar astma is zo wisselvallig dat het moeilijk is om te bewijzen of iets helpt” zegt Geralyn Hynes, verpleegster bij het astma centrum. “We zullen mensen niet adviseren om de Buteyko Methode niet te proberen maar wel om hun medicijnen te blijven gebruiken tijdens de cursus”.

Wetenschappelijk onderzoek in Australië echter – betaald door het Astmafonds daar – vergeleek een controle groep die de normale astma medicatie kreeg met een Buteyko groep. Aan het einde van het onderzoek had de Buteyko groep zijn gebruik van luchtwegverwijders met 90% gereduceerd en de steroïden met 40% terwijl de controle groep geen afname in medicijngebruik toonde.

Stalmatsky geeft toe dat niet alle astmapatiënten hun medicatie kunnen stopzetten na de cursus. “Kinderen zijn gemakkelijker te behandelen omdat hun stofwisseling beter is en hun longen niet zo beschadigd zijn. Het is meer gecompliceerd bij mensen die een ingeklapte long hebben gehad of een gebrek aan steroïden” zegt hij.

De Buteyko Methode wordt ook gebruikt voor andere ziektes die verband houden met hyperventilatie, zoals sinusitis, eczeem, paniekaanvallen, snurken en slaap apneu.

Andere artikelen van Sylvia Thompson over Buteyko:


buteyko-method-and-asthma


alternative-approach-to-cystic-fibrosis



 

Volgende media artikel

Reactie plaatsen