BBC Website (Engeland)

De BBC website publiceerde in 2003 een artikel over de Buteyko MethodeDit artikel is op 21 april 2003 geplaatst op de website van de BBC.

Het is het verhaal van een vrouw die vanaf haar geboorte zware astma gehad heeft.

Mijn vertaling (onderaan kan  je doorklikken naar de BBC website)
Astma ontnam me mijn jeugd

Kate Jude was 42 jaar lang chronisch astmatisch. Ze kon aan geen enkele sport deelnemen. Als kind kon ze alleen maar toekijken, terwijl haar broertjes en zusjes pret hadden met fietsen. Haar lichamelijke conditie was zo slecht dat ze elke week wel enige tijd van school moest verzuimen. Maar afgelopen jaar ontdekte Kate, uit Cambridgeshire, de Buteyko methode, die ontworpen is om de ademhaling te reguleren.

Ademhaling


Voor het eerst in haar leven had ze geen aanvallen meer en hoefde ze geen luchtwegverwijders en steroïden meer te gebruiken. De geneesmiddelen die haar leven voorheen domineerden. Ze vertelt: “Ik had mijn eerste aanval toen ik 6 weken oud was. Het begon met een verkoudheid die niet overging. Ik ging naar een speciale school omdat ik veel ziek was. Op deze speciale school werden we nooit naar buiten gestuurd als het koud was en er was voortduren een verpleegster aanwezig”.

Kate Jude


Kate Jude vertelt op de BBC website over de Buteyko MethodeMaar, vertelt Kate, het moeilijkste om mee om te gaan was dat ze door de astma geen kind kon zijn. “Ik had broertjes en zusje die op hun fiets reden en allemaal leuke dingen deden, maar ik was als een moeder figuur, want ik kon zulke dingen niet doen. Astma is een vreselijke ziekte.”

Eenmaal volwassen was haar astma zo zwaar dat ze altijd een vernevelaar in haar handtas had omdat ze zoveel aanvallen had.

Hoop


Toen zag ze op de televisie een BBC programma over de Buteyko Methode. Deze methode leert astmapatiënten hun ademhaling rustiger te maken. “Ik had het gevoel dat speciaal tegen mij praatten, en besloot om het te gaan proberen”.

Dankzij de ademhalingsoefeningen die ze tijdens de cursus leerde, is Kate nu gestopt met haar medicijnen. “De afgelopen veertien maanden heb ik geen medicijnen gebruikt. Ik wou maar dat iemand me over deze methode had verteld toen ik 10 jaar oud was. Ik ben nu aan het tuinieren, ik kan fietsen en ik wandel met de honden – de dingen die andere mensen ook doen. Het is alsof me na 40 jaar mijn leven heeft teruggegeven”.

De methode


Craig Williams, die Buteyko Therapeut is, zegt dat Buteyko levens volkomen kan veranderen. Craig was zelf astmatisch en leerde de Buteyko methode 5 jaar geleden. Het heeft zijn leven totaal veranderd. De cursus kost £290 voor volwassenen, en £250 voor kinderen. De Buteyko techniek wordt ook aanbevolen voor een aantal andere condities die met de ademhaling verband houden, zoals hooikoorts, sinusitis, slaap apneu, angstaanvallen en longemfyseem.

Graig Williams wil graag dat de methode beschikbaar komt voor meer mensen, en zegt dat hoe beter de techniek beschikbaar is, hoe meer ellende het kan voorkomen. “Als je de kinderen op jonge leeftijd kan behandelen, hoeven ze de rest van hun leven daar niet onder te lijden.”

Hij vertelt dat de techniek wat slechte publiciteit heeft gehad en dat er gezegd is dat ze kinderen lieten braken als onderdeel van de behandeling. “Dat is volkomen nonsens”, zegt hij. “Wel gebruiken we tape om de mond tijdens het slapen af te plakken. Dit om te voorkomen dat de mond openvalt tijdens het slapen doordat de kaakspieren zich ontspannen. We raden aan om tape te gebruiken. Dat kan eerst op een stuk stof worden geplakt zodat de meeste lijm eraf is en het gemakkelijk te verwijderen is. Als iemand de tape niet wil gebruiken is het niet absoluut noodzakelijk. Het is alleen een aanbeveling, maar wel een die uiterst effectief is in het verbeteren van iemands slaap”.

Het nationale Astma Fonds heeft onderzoek gefinancierd naar de techniek en de effectiviteit van de methode als een aanvulling op de conventionele behandeling van astma. Een woordvoerder zegt: “Dit onderzoek toont aan dat de methode bij sommige mensen met astma helpt om de astma-symptomen en het gebruik van luchtwegverwijders te verminderen, maar volgens ons verbetert het niet de onderliggende oorzaken. Maar het kan mensen wel helpen beter met hun astma om te gaan en het gevoel te geven meer controle over hun behandeling te hebben. Het kan de moeite waard zijn die in de methode geloven en er de tijd in te steken”.

“Meer onderzoek is nodig om uit te vinden of specifieke mensen meer baat hebben dan anderen”.

Originele artikel


Lees hier het originele artikel (in het Engels en in een nieuw tabblad):

BBC Artikel


Volgende media artikel

Reactie plaatsen